Παιδοπνευμονολογική Μονάδα

Παιδοπνευμονολογική Μονάδα

Η Παιδοπνευμονολογική Μονάδα  ξεκίνησε την λειτουργία της  στην Γ΄ Παιδιατρική Κλινική το 1989 ως  «Αναπνευστικό Εργαστήριο» από τον Καθηγητή κ. Τσανάκα Ιωάννη. Σταδιακά  και με την ανάπτυξη νέων  δραστηριοτήτων, ολοκληρώθηκε στη σημερινή της μορφή, έτσι ώστε να αποτελεί το ένα από τα δύο Ελληνικά Κέντρα που έχουν αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τη χορήγηση της υποειδικότητας της Παιδοπνευμονολογίας.

Στελέχωση:

Το προσωπικό της Μονάδας σήμερα αποτελούν επτά ιατροί, 1 νοσηλεύτρια, 1 γραμματεύς και 1 φυσικοθεραπεύτρια.

Ιατροί: Ιωάννης Ν. Τσανάκας, Καθηγητής / ΑΠΘ – Υπεύθυνος της Μονάδας, Φώτης Κυρβασίλης, Λέκτορας Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Ελπίδα Χατζηαγόρου, Παιδοπνευμονολόγος-Επιμελήτρια Β ΕΣΥ, Πόπη Κοντούλη, Παιδίατρος- Επιστημονική συνεργάτης ΑΠΘ, Νικόλαος Καρανταγλής, Παιδίατρος-Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ,Νικολέτα Κουσκουνέλου, Παιδίατρος -Επιστημονική συνεργάτης ΑΠΘ και Βασιλική Αβραμίδου, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ.

Παραϊατρικό προσωπικό : Αικατερίνη Μπάκα, Νοσηλεύτρια  Υπεύθυνη της Μονάδος, Βάσω Τσιφοδήμου, Γραμματειακή Υποστήριξη, Αλέκα Χρηστάρα, Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας  ΤΕΙ  Θεσσαλονίκης

 


Δραστηριότητες:

Αναπνευστικό Εργαστήριο:

Εγκατεστημένο  από την ίδρυση της Κλινικής  στον 7ο όροφο του  Δ΄κτιρίου και στο υπόγειο του Κτιρίου “Φωκά”, αποτελεί το «συντονιστικό κέντρο» της Μονάδας.

Οι εξετάσεις που γίνονται είναι :

  1. Βρογχοσκοπήσεις :  Δείτε ΕΔΩ το έντυπο με τις οδηγίες προς τους γονείς, σχετικά με την εξέταση)
  2. Σπιρομέτρηση,δοκιμασία αντιστρεπτότητας .
  3. Μέτρηση αναπνευστικής λειτουργίας σε βρέφη  και παιδιά προσχολικής ηλικίας (FRC, RINT, Tidal Volume).
  4. Πνευμονικοί όγκοι με διάχυση και καπνογραφία .
  5. Παλμική οξυμετρία –ημερήσια και νυκτερινή.
  6. Εργοσπιρομετρία με κόπωση σε κυλιόμενο τάπητα και εργομετρικό ποδήλατο.
  7. Δοκιμασίες πρόκλησης βρογχόσπασμου με μεταχολίνη και υπέρτονο διάλυμα NaCl.
  8. Μέτρηση του εκπνεομένου Μονοξειδίου του Αζώτου, το οποίο αποτελεί δείκτη φλεγμονής των αεραγωγών.
  9. Δοκιμασία πρόκλησης και συλλογή πτυέλων με εισπνοή φυσιολογικού ορού .
  10. Συλλογή και μέτρηση χλωριούχων ιδρώτα .
  11. 24ωρη Πεχαμετρία  (pH-monitoring ) για έλεγχο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Νοσηλευτική Μονάδα :

Αποτελείται από δέκα κλίνες, στους θάλαμους 500, 501, 502 και 503 της Γ΄ Παιδιατρικής κλινικής, ειδικά διαμορφωμένες για την εξυπηρέτηση των παιδιών με χρόνια και οξέα αναπνευστικά προβλήματα .Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης και στους άλλους θαλάμους της Κλινικής όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν .

Νοσηλεύονται  περιστατικά με οξέα αναπνευστικά προβλήματα (οξείες ασθματικές κρίσεις, οξείες λαρυγγίτιδες, βρογχιολίτιδες, πνευμονίες πνευμονικά εμπυήματα) καθώς και χρόνιες πνευμονοπάθειες (κυστική ίνωση, σύνδρομα δυσκινησίας κροσσών, σύνδρομα απνοιών στον ύπνο,  διάμεσες πνευμονοπάθειες).

Οι ασθενείς εξυπηρετούνται από τέσσερις ειδικευομένους βοηθούς , υπό την επίβλεψη του Λέκτορα Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογία, της Επιμελήτριας Β΄ και του Υπεύθυνου της Μονάδας . Καθημερινά εκτός Τετάρτης και Πέμπτης γίνεται επίσκεψη στις 10-11π.μ. Την Τετάρτη και Πέμπτη η επίσκεψη γίνεται 12-13 μ.μ. λόγω των βρογχοσκοπήσεων και των τακτικών ιατρείων που λειτουργούν  κατά τις ημέρες αυτές .

Μονάδα  Κυστικής ίνωσης:

Εξυπηρετεί συστηματικά  περισσότερα από 116 παιδιά με κυστική ίνωση (επί συνόλου 145 ασθενών που είναι καταγεγραμμένα και νοσηλεύθηκαν σε διάφορες περιόδους), τόσο σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων όσο και σε ενδονοσοκομειακή φροντίδα και νοσηλεία. Τα παιδιά παρακολουθούνται  σε προκαθορισμένες επισκέψεις ανά τρίμηνο σε ειδικό εξωτερικό Ιατρείο που λειτουργεί κάθε Τρίτη. Εκτός από την κλινική εξέταση, απαραίτητες  θεωρούνται η σπιρομέτρηση, παρακολούθηση της καμπύλης του βάρους, η καλλιέργεια πτυέλων και ο έλεγχος της φυσιοθεραπείας. Ειδικότερες εξετάσεις αν απαιτηθούν, προγραμματίζονται κατά την επίσκεψη ρουτίνας.

Ολα τα παιδιά  με κυστική ίνωση ,έχουν την δυνατότητα ελεύθερης εισαγωγής στην Κλινική, αν παρουσιάσουν επιδείνωση της υγείας τους. Επίσης παιδιά με μόνιμο εποικισμό από ψευδομονάδα, νοσηλεύονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα  για την λήψη ενδοφλέβιας αγωγής. Σε πολλές περιπτώσεις η Νοσηλεύτρια της κυστικής ίνωσης  εκπαιδεύει τους γονείς για την  κατ’ οίκον νοσηλεία αυτών των περιστατικών. Τέλος, υποστηρικτική φυσιοθεραπεία και εκπαίδευση παρέχεται από τους  φυσιοθεραπευτές  τόσο του Νοσοκομείου όσο και τη εθελοντική προσφορά της Καθηγήτριας των ΤΕΙ  Κας  Χριστάρα και των συνεργατών της.

Μονάδα βρογχοσκοπήσεων:

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον 5ο όροφο του Γ΄κτιρίου  και με την υποστήριξη του Παιδοαναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου, γίνονται διαγνωστικές βρογχοσκοπήσεις σε βρέφη και παιδιά. Χρησιμοποιούνται  ειδικά  εύκαμπτα παιδικά ινοβρογχοσκόπια, τα οποία έχουν δυνατότητα προσπέλασης, λήψης δειγμάτων και βρογχοκυψελιδικής έκπλυσης, ακόμη και σε υποτμηματικούς βρόγχους. Η μονάδα είναι η μοναδική στο είδος της για την Βόρεια Ελλάδα.

Εξωτερικά ιατρεία:

Τρία τακτικά  παιδοπνευμονολογικά εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση και εξυπηρετούνται από τους ιατρούς της Μονάδας.

Τα ιατρεία  “χρόνιων πνευμονοπαθειών” και “ κυστικής ίνωσης” λειτουργούν κάθε Τρίτη στις ώρες  9.00-13.00, με  εβδομαδιαία κίνηση περίπου 20 και 5 ασθενών, αντίστοιχα .

Το ιατρείο « βρογχικού άσθματος » λειτουργεί κάθε Πέμπτη  στις ώρες 8.30-14.00, με εβδομαδιαία κίνηση 50 ασθενών περίπου.

« Σχολείο άσθματος »:

Πρόκειται για απογευματινά  εκπαιδευτικά μαθήματα που γίνονται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και απευθύνονται σε γονείς ασθματικών παιδιών. Στην τρίωρη διάρκεια του κάθε μαθήματος η νοσηλεύτρια  Κα  Μπάκα, ενημερώνει τους γονείς για την συχνότερη χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας και την αντιμετώπισή της. Η ενημέρωση συνοδεύεται από την χορήγηση εντύπου εκπαιδευτικού υλικού. Κατά την διάρκεια της συνάντησης που αποτελείται από ολιγομελείς ομάδες γονέων, υπάρχει δυνατότητα συζήτησης  πάνω σε πρακτικά θέματα, όπως οι τρόποι αποφυγής των αλλεργιογόνων, η σωστή λήψη των εισπνεομένων αντιασθματικών φαρμάκων κ.α.

Η παραπάνω δραστηριότητα, αποτελεί μέρος Πανελληνίου προγράμματος που εφαρμόζεται την τελευταία πενταετία σε αρκετές πόλεις. Το σχολείο παιδικού άσθματος του Ιπποκρατείου, θεωρείται το πλέον επιτυχημένο από πλευράς προσέλευσης ,έχοντας μέχρι σήμερα  εκπαιδεύσει   περισσότερες από 1561 οικογένειες.

Ερευνητικά προγράμματα- Εκπαίδευση:

Η συμμετοχή  σε ερευνητικά προγράμματα, εξασφαλίζει αφ΄ενός την διεθνή αναγνώριση της Μονάδος, αφ’ ετέρου την αναγκαία χρηματοδότηση, έτσι ώστε να λειτουργεί χωρίς την  επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Τα σημαντικότερα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία, η πρόκειται να ξεκινήσουν είναι:

  1. GAIN. Διεθνής μελέτης γενετικής στο άσθμα (Genetics asthma international network).
  2. DISABKIDS:   Πανευρωπαική  μελέτη για την ποιότητα ζωής  παιδιών με

χρόνιες παθήσεις (2002)

  1. ISAAC 1-3: Παγκόσμια μελέτη για την συχνότητα του άσθματος και των αλλεργιών στον παιδικό πληθυσμό.
  2. START: Early steroid treatment in Pediatric Asthma (2002).
  3. ISAAC 5: Παρακολούθηση των παιδιών της ISAAC 1-3 για την εξέλιξη της φυσικής ιστορίας του άσθματος (2007).
  4. International CF network 2007
  5. Ρύπανση και περιβάλλον, συνεργασία με πρόγραμμα της Πολυτεχνικής Σχολής και του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, 2007
  6. FRAST. Πανελλήνιο πρόγραμμα ανίχνευσης παιδιών με βρογχικό άσθμα στα δημοτικά σχολεία, με παράλληλη εκπαίδευση-ενημέρωση των δασκάλων (1998).

Στην Μονάδα έχουν μέχρι τώρα ολοκληρωθεί 11 διατριβές και δύο μεταπτυχιακές εργασίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις ακόμη διδακτορικές διατριβές.

Τέλος, μέχρι σήμερα 35 παιδίατροι έχουν μετεκπαιδευθεί στη Μονάδα, σε θέματα Παιδιατρικής Πνευμονολογίας .