Παιδοενδοκρινολογική Μονάδα

 
Η Μονάδα Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2005 από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Παπαδοπούλου Μαρία. Τα τελευταία χρόνια στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου Β.
 
Η Μονάδα στελεχώνεται από τους εξής εξειδικευμένους ιατρούς: κ. Παπαγιάννη Μαρία, Παιδοενδοκρινολόγο, κ. Κώστα Κωνσταντίνα, Παιδοενδοκρινολόγο και κ. Τσιρουκίδου Κυριακή, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ Παιδιατρικής. Επίσης στελεχώνεται από τον διαιτολόγο κ. Βαμβάκη Αναστάσιο, την κ. Καπαλτσίδου Παρασκευή η οποία εκτελεί χρέη εξειδικευμένης νοσηλεύτριας και την παιδοψυχολόγο κ. Μηνά Στέλλα. Στη λειτουργία της Μονάδας συμμετέχει ενεργά και η ειδικευόμενη παιδιατρικής κ. Χατζή Αλεξάνδρα.
Υπάρχει στενή συνεργασία της Μονάδας με την Ενδοκρινολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου (Διευθύντρια: κ. Κήτα Μαρίνα) τόσο στη διερεύνηση και αντιμετώπιση κάποιων περιστατικών όσο και στη μετάβαση των νεαρών ενηλίκων ασθενών με χρόνια νοσήματα για την μετέπειτα παρακολούθησή τους.
 
Η Μονάδα διαθέτει ειδικό εξοπλισμό με ανθρωπομετρικά όργανα ακρίβειας και μηχάνημα για τον προσδιορισμό της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και μικρολευκωματίνης ούρων.
 
Δραστηριότητες της Μονάδας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας:

  • Τακτικό Εξωτερικό Παιδοενδοκρινολογικό Ιατρείο (Δευτέρα 9-1 πμ στο ισόγειο του Κτιρίου Δ). Παρακολουθούνται παιδιά και έφηβοι με διαταραχές της αύξησης, της εφηβείας, του θυρεοειδούς αδένα, των επινεφριδίων και γενικά με ενδοκρινολογικά προβλήματα
  • Τακτικό Διαβητολογικό Ιατρείο ( Τρίτη 9-1 στο χώρο της Μονάδας).
  • Παρακολουθούνται παιδιά και έφηβοι με σακχαρώδη διαβήτη με τη συμμετοχή διαιτολόγου και παιδοψυχολόγου
  • Τακτικό Ιατρείο Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας (Πέμπτη 9-1 στο χώρο της Μονάδας). Παρακολουθούνται υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι με τη συμμετοχή διαιτολόγου
  • Τοποθέτηση αντλίας ινσουλίνης και συνεχούς καταγραφής σε παιδιά και εφήβους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 καθώς και εκπαίδευσή τους (Τετάρτη 9-1 στο χώρο της Μονάδας)
  • Διαγνωστικές Ενδοκρινολογικές Δοκιμασίες (Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη στο χώρο της Μονάδας)

 
Διδακτορικές διατριβές υπό εκπόνηση είναι της κ. Κωνσταντίνας Κώστα με θέμα:  “Πολυμορφισμοί του υποδοχέα της βιταμίνης D σε σχέση με το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, το μεταβολικό σύνδρομο και την παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους της Βορείου Ελλάδος” και της κ. Τσιρουκίδου Κυριακής με θέμα: ”Καρδιοαναπνευστική λειτουργία σε παχύσαρκα παιδιά και εφήβους με ή χωρίς μεταβολικό σύνδρομο”
 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 892867
Fax: 2310 992741