ΓΡΙΠΗ 2010-2011

Διανύουμε μια περίοδο με μεγάλη νοσηρότητα γρίπης από το στέλεχος Α(Η1Ν1)2009. Η μεγάλη επίπτωση της γρίπης αναμένεται να συνεχισθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά για άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ένας σημαντικός αριθμός νεαρών ενηλίκων και παιδιών εισάγεται σε νοσοκομεία και ένας μικρότερος αριθμός νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί στενά την επιδημία και συστήνει τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης:

 

1. Εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και

το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή

νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι ακόμα και  τώρα (Φεβρουάριος 2011) δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης της γρίπης.

Το εποχικό εμβόλιο 2010-2011 προφυλάσσει πολύ ικανοποιητικά από τα κυκλοφορούντα στελέχη της γρίπης (Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β).

 

2. Τήρηση των μέτρων υγιεινής αναπνευστικής μετάδοσης (χαρτομάνδηλα, κάλυψη βήχα, κλπ) και υγιεινής των χεριών (πλύσιμο των χεριών, αλκοολούχα αντισηπτικά).

 

3. Σωστή χρήση αντι-ιικών φαρμάκων. Χρησιμοποιείται κυρίως η οσελταμιβίρη (Tamiflu), η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον ιό. Η θεραπεία διαρκεί για 5 ημέρες. Παρακάτω παραθέτουμε τη δοσολογία της οσελταμιβίρης σε παδιά. Περισσότερες πληροφορίες για την γρίπη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ  http://www.keel.org.gr

 

Βρέφη 2-3 mg/kg ανά 12ωρο
<15 kg 30 mg ανά 12ωρο
>15-23 kg 45 mg ανά 12ωρο
>23-40 kg 60 mg ανά 12ωρο
>40 kg 75 mg ανά 12ωρο

 

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Εμβολιασμός, έντυπο ΚΕΕΛΠΝΟ
http://www.keelpno.gr/images/stories/keelpno/epoxiki_gripi/vaccines_gripi_20110115.pdf

Εντυπο για επαγγελματίες υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ
http://www.keelpno.gr/images/stories/keelpno/epoxiki_gripi/flu_campaign.pdf