Εργαστήριο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 892483, 2310-892767

Παρέχονται υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης και Αποκατάστασης Αναπτυξιακών Διαταραχών από ηλικίας 0-18 ετών. Όταν υπάρχει υπόνοια ότι υστερούν στην εξέλιξή τους υποβάλλονται σε αναπτυξιακή-κλινική εξέταση για να εκτιμηθεί η καθυστέρηση και διαταραχή και η έκταση των ελλειμμάτων. Σκοπός η παροχή κατάλληλων θεραπευτικών προγραμμάτων σε υπηρεσίες αποκατάσταση και εκπαιδευτικές δομές ώστε να προκύψει το συντομότερο βελτίωση. Ετσι, με διεθνώς αναγνωρισμένα tests (δοκιμασίες) εντοπίζονται διαταραχές σε όλους τους επιμέρους τομείς ανάπτυξης: αδρή, λεπτή κινητικότητα, αντίληψη, εκφραστικότητα, ομιλία, στο λόγο, συμπεριφορά, κανονικότητα, αισθητηριακές δυσκολίες (δράση-ακοή) αποκλίσεις στην σωματική ανάπτυξη (ύψος-βάρος) κλπ.

 

Στη Μονάδα εξετάζονται κατ΄ έτος 1500-1800 παιδιά με Αναπτυξιακά προβλήματα που ελέγχονται: κινητικές δυσλειτουργίες, εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, καθυστέρηση-διαταραχές ομιλίας-λόγου, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακά προβλήματα, διαταραχές συμπεριφοράς (π.χ. ΔΕΠΥ), αισθητηριακά προβλήματα, γενετικά σύνδρομα (π.χ. σύνδρομ Down).

 

Το Εργαστήριο στεγάζεται στο κτίριο Β του Ιπποκρατείου και περιλαμβάνει 1 τραπέζι συνεδριάσεων, 2 γραφεία, 1 εξεταστική κλίνη.

 

Εξοπλισμός: 1 computer, 1 scanner, 1 εκτυπωτής, 1 έγχρωμη τηλεόραση, 1 video, 1 DVD, 1 projector, 1 laptop, 1 οθόνη προβολής, αρχειοθήκη.

 

Ειδικός εξοπλισμός:

 1. Τest Griffiths I και 1 test Griffiths II, test Brigace και άλλα tests
 2. μετεκπαιδευτικά μαθήματα για 5-7 φοιτητές γίνονται στον χώρο μας
 3. δραστηριότητες είναι ιατρικές, ιατροπαιδαγωγικές, ερευνητικές
 4. Στο Εργαστήριο υπεύθυνη είναι η διδάκτωρ της Αναπτυξιολογίας κ. Αγνή Στυλιανάκη-Κεραμιδά, Παιδίατρος-Αναπτυξιολόγος. Στελεχώνεται από την κ. Χάιδω Τσαρουχά, λογοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγό-Διδάκτορα Ψυχολογίας, σε Οργανική θέση, την κ. Μαρία Γαλογάβρου, Παιδίατρο, εξειδικευμένη στην Αγγλία σε ψυχομετρικά tests, την κ. Αθανασία Γκιομίση, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Παιδίατρο – Αναπτυξιολόγο.

Υπάρχει στενή συνεργασία με το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, Διευθυντής κ. Βάιος Νταφούλης.

 

Η εγκατάσταση του Ιατρείου σε χώρους που παραχώρησε το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, έδωσε την ευκαιρία να δημιουργηθεί Ιατρείο για τον έλεγχο των Μαθησιακών Δυσκολιών και τη διερεύνηση των αιτίων τους (οργανικών, ψυχολογικών κ.α.), όπως προαναφέρθηκε.

 

Στο ιατρείο γίνονται ανιχνευτικές δοκιμασίες, ποιοτικές όπως το Denver test, αλλά και ποσοτικές όπως:

 • Δοκιμασία SGS
 • δοκιμασία Griffiths Ι και ΙΙ,
 • η νευροαναπτυξιακή εξέταση κατά Levine,
 • η ανίχνευση και εκτίμηση αναπτυξιακών διαταραχών με το σύστημα Brigance από την  βρεφική ως και την σχολική ηλικία,
 • το test της Goodenough (ζωγράφισε έναν άνθρωπο) και τo Boston naming test (για τον έλεγχο της γλωσσικής εξέλιξης).

 

Γίνεται επίσης εκτίμηση της κινητικότητας:

 • σε νεογνά και νήπια μέχρι 18 μηνών με την δοκιμασία Alberta,
 • έλεγχος της κινητικής εξέλιξης σε νήπια με τη δοκιμασία TIME (Toddler and infant motor evaluation),
 • εκτίμηση της αδρής κινητικότητας των μικρών βρεφών με την δοκιμασία MAI (Movement Assessment of Infants) της Susan Harris, και
 • την δοκιμασία First step.

Επίσης, γίνεται εκτίμηση:

 1. του δείκτη νοημοσύνης με τις κλίμακες Raven και WISC
 2. της διάσπασης της προσοχής και της υπερκινητικότητας (ADHD) με τις κλίμακες Conners (για γονείς, δασκάλους και παιδιά).