Αλλεργιολογική Μονάδα

Το Παιδοαλλεργιολογικό Eργαστήριο ιδρύθηκε από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας κ. Θεοδούλη Παπασταύρου αρχικά στην Ά Παιδιατρική Κλινική το 1979. Από το 1987 έως τον Αύγουστο του 2009 ανήκει και λειτουργεί στην ΄Γ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, όπου και αναπτύχθηκε σταδιακά σε Αλλεργιολογική Μονάδα. Από το Σεπτέμβριο του 2009 ως σήμερα η Αλλεργιολογική Μονάδα λειτουργεί υπό την ευθύνη της Αναπλ. Καθηγήτριας Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας Αντιγόνης Μαυρουδή. https://childallergy.gr

Στελέχωση: Το προσωπικό της Μονάδας σήμερα αποτελούν 4 ιατροί.
Α. Μαυρουδή: Αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, Υπεύθυνη της Μονάδας, Α. Καραγιαννίδου: Παιδίατρος – Επιστημονικός συνεργάτης Α.Π.Θ., Ε. Χρυσοχόου: Παιδίατρος, και Νικόλαος Κίτσος: Παιδίατρος – υποψήφιος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Χατζή, Παιδίατρος – Πανεπιστημιακή Υπότροφος της Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ.

Δραστηριότητες:
Είναι εγκατεστημένη από το 1988 στον 1° όροφο του ΄Δ κτιρίου στο οποίο γίνονται οι ακόλουθες in vivo διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικές θεραπείες:

  1. Δερματικά Prick Tests σε ακάρεα, ζωικά αλλεργιογόνα, γύρεις, μύκητες, τροφικά αλλεργιογόνα, επιδερμικά τεστ (Patch tests) και ενδοδερμικά τεστ (Intradermal tests)
  2. Δοκιμασίες πρόκλησης σε τροφικά αλλεργιογόνα και φάρμακα
  3. Ανοσοθεραπεία: απευαισθητοποίηση με ειδικά εμβόλια απευαισθητοποίησης σε δηλητήρια εντόμων και αεροαλλεργιογόνα αλλά και με βιολογικούς παράγοντες (αντι-IgE ανοσοθεραπεία). Τα ιατρικά ραντεβού δίνονται καθημερινά στο τηλέφωνο 2310892500 (Κέντρο) και ώρες 8:30 έως 13:00.

Τα ιατρικά ραντεβού δίνονται καθημερινά στο τηλέφωνο 2310892500 (Κέντρο) και ώρες 8:30 έως 13:00 και ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας: https://rantevou.ippokratio.gr

Κλινικό και Εκπαιδευτικό έργο
Τα παιδιά με αλλεργιολογικά προβλήματα (κνίδωσης, αγγειοοιδήματος, εκζέματος, με τροφική αλλεργία, ή άλλες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις νοσηλεύονται σε όλους τους θαλάμους της ΄Γ Παιδιατρικής Κλινικής με σκοπό την καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών. Τόσο οι φοιτητές όσο και οι ειδικευόμενοι ιατροί έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις διαγνωστικές δοκιμασίες πρόκλησης σε τροφές και φάρμακα ενώ στο Ειδικό Παιδοαλλεργιολογικό Ιατρείο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ειδική ανοσοθεραπεία στα δηλητήρια των υμενόπτερων αλλά και την ανοσοθεραπεία με βιολογικούς παράγοντες ( αντι- IgE ανοσοθεραπεία) σε παιδιά με άσθμα και κνίδωση. Οι ασθενείς της παιδιατρικής κλινικής εξυπηρετούνται από τους ειδικευόμενους βοηθούς υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων της Παιδοαλλεργιολογικής Μονάδας. Παράλληλα καλύπτονται οι κλινικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές ανάγκες ασθενών με αλλεργικές παθήσεις όλων των τμημάτων του Ιπποκράτειου Γ. Ν. Θεσσαλονίκης.

Ερευνητικό έργο
Σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορες ερευνητικές εργασίες, όπως η απόκτηση ανοχής παιδιών με αλλεργία στο γάλα άμεσου και επιβραδυνόμενου τύπου κατά το πρώτο έτος της ζωής, ο
προσδιορισμός της συχνότητας των αλλεργικών αντιδράσεων σε παιδιά με αλλεργία σε αντιβιώσεις, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρία (www.pedallso.gr) γίνεται καταγραφή των περιπτώσεων αναφυλαξίας στα παιδιά σε πανελλήνια κλίμακα. Στη μονάδα έχουν ολοκληρωθεί ς σήμερα διδακτορικές διατριβές, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διδακτορικές διατριβές, ενώ ταυτόχρονα γίνεται επίβλεψη δύο μεταπτυχιακών εργασιών εκ των οποίων η μία σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι σήμερα στην Αλλεργιολογική Μονάδα έχουν μετεκπαιδευτεί 22 παιδίατροι. Τέλος, σε συνεργασία με τη γαστρεντερολογική Μονάδα της ΄Γ Παιδιατρικής Κλινικής η Αλλεργιολογική Μονάδα συμμετέχει στη διεθνή πολυκεντρική μελέτη MintS (Malnutrition International Study) που αφορά τη διαιτητική υποστήριξη των παιδιών με διαταραχές θρέψης.