Η Παιδοαλλεργιολογική Υπομονάδα  ιδρύθηκε από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας κ. Θεοδούλη Παπασταύρου αρχικά  στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική το 1979. Από το 1987 έως τον Αύγουστο του 2009 ανήκει και λειτουργεί στην Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, όπου και αναπτύχθηκε σταδιακά σε Παιδοαλλεργιολογική Μονάδα, υπό την ευθύνη της Καθηγήτριας κ. Θεοδούλης Παπασταύρου. Από το Σεπτέμβριο του 2009 λειτουργεί υπό την ευθύνη του Καθηγητή και διευθυντή της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής κ. Ιωάννη Τσανάκα.

Στελέχωση:

Το προσωπικό της Μονάδας σήμερα αποτελούν 3 ιατροί και 1 παρασκευαστής.

A. Μαυρουδή: Επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, Υπεύθυνη της Μονάδας,   Α. Καραγιαννίδου: Παιδίατρος-Επιστημονικός συνεργάτης Α.Π.Θ.,Ε Χρυσοχόου:  Παιδίατρος , κ.Γ. Κουρέντας: Παρασκευαστής ΕΣΥ.


 

Δραστηριότητες:

Αλλεργιολογικό Εργαστήριο:

Είναι εγκατεστημένο από από το 1988 στον 1ο όροφο του  Δ΄ κτιρίου.

Οι εξετάσεις που γίνονται είναι :

In vitro

  1. Προσδιορισμός ολικής E ανοσοσφαιρίνης (IgE)
  2. Προσδιορισμός ειδικών IgE αντισωμάτων σε αεροαλλεργιογόνα και τροφικά αλλεργιογόνα
  3. Προσδιορισμός αντισωμάτων έναντι της τρασγλουταμινάσης των ιστών

In vivo

  1. Δερματικά Prick Tests σε ακάρεα, ζωϊκά αλλεργιογόνα, γύρεις, μύκητες, τροφικά αλλεργιογόνα
  2. Δοκιμασίες πρόκλησης σε τροφικά αλλεργιογόνα
  3. Ανοσοθεραπεία: απευαισθητοποίηση με ειδικά εμβόλια απευαισθητοποιήσης και δηλητήρια εντόμων

Τα ιατρικά ραντεβού δίνονται καθημερινά στο τηλέφωνο 2310892500 (Κέντρο) και ώρες 8:30 έως 13:00, ενώ ραντεβού για εργαστηριακές εξετάσεις σε ασθενείς που έχουν ιατρικό παραπεμπτικό δίνονται στο τηλέφωνο 2310 892434 (Εργαστήριο).

Νοσηλευτικό Εργο:

Τα παιδιά με αλλεργιολογικά προβλήματα (κνίδωσης, αγγειοοιδήματος, εκζέματος, με τροφική αλλεργία, ή άλλες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις νοσηλεύονται σε όλους τους θαλάμους της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής με σκοπό την καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών.

Οι ασθενείς εξυπηρετούνται από τους ειδικευομένους βοηθούς υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων της Παιδοαλλεργιολογικής Μονάδας.

Το Εργαστήριο συμμετέχει σε διεθνή πολυκεντρική μελέτη (διπλή τυφλή) Preventia I για την πρόληψη και θεραπεία αλλεργικών παθήσεων, επίσης σε πολυκεντρική μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αναστολέων της καλσινευρίνης σε σχέση με τα τοπικά κορτικοειδή για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο άλλες ερευνητικές εργασίες. Στη μία γίνεται αναζήτηση για λανθάνουσα κοιλιοκάκη σε παιδιά με ιδιοπαθή επιληψία και στην άλλη γίνεται έρευνα για τροφική αλλεργία σε παιδιά με έκζεμα.

Στην Μονάδα έχουν μέχρι τώρα ολοκληρωθεί 17 διατριβές, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 5 ακόμη διδακτορικές διατριβές (2007).

Τέλος, μέχρι σήμερα 20 παιδίατροι έχουν μετεκπαιδευθεί στην Παιδοαλλεργιολογία στο Εργαστήριο και στο Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο.